Comunicaciones a Congresos

Área de Evaluación

2014 - EVALUATION OF THE COMPETITIVENESS OF AGRI-FOOD SECTOR IN THE REGION OF THE ALCARRIA CONQUENSE (SPAIN)

Autores: Fernández Moral, María José; López González, Miriam; Gallego Moreno, Francisco; Ortegón Martínez, David Andrés
Título: EVALUATION OF THE COMPETITIVENESS OF AGRI-FOOD SECTOR IN THE REGION OF THE ALCARRIA CONQUENSE (SPAIN)
Congreso: 18th International Congress on Project Management and Engineering
Fecha: 16-18 julio 2014
Lugar : Alcañiz (España)
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ABSTRACT

The agrifood industry, like other sectors, faces the ongoing challenge of improving their competitiveness in order to strengthen its market presence and cater to the growing global population. This research measures the competitiveness of the agrifood industry in the region of La Alcarria Conquense (Spain), in the framework of the evaluation of programs in the territory that have aimed at improving and enhancing this sector. Through building the competitiveness profiles (Porter, 1990) and cluster analysis we have identified six competitive strategy patterns in food companies in the region. In addition, we have analyzed each of the areas of competitiveness and we can identify the strengths and weaknesses of the sector, and identify recommendations for increasing the responsiveness of the territory. Among the defining characteristics are the lack of association, the limitation on payment systems or virtual absence of training and innovation. However, programs to support the sector are highly valued and reverse in the long-term viability of these companies.

Keywords: Competitiveness; Agri-food sector; Programs

RESUMEN

El sector agroalimentario, al igual que otros sectores económicos, se enfrenta al reto continuo de mejorar su competitividad con el fin de reforzar su presencia en los mercados y de abastecer a la población global creciente. La investigación presentada en este trabajo mide la competitividad del sector agroalimentario de la comarca de La Alcarria Conquense (España), en el marco de la evaluación de los programas aplicados en el territorio que han tenido como fin la mejora y potenciación de este sector. A través de la construcción de los perfiles de competitividad de Porter (1990) y de análisis clúster, se identifican seis patrones de estrategia competitiva en las empresas agroalimentarias de la comarca. Además, se han analizado cada uno de los ejes de competitividad pudiendo identificar las fortalezas y puntos débiles del sector, y definir las recomendaciones de cara a aumentar la capacidad de respuesta del territorio. Entre las características definidas se encuentra la falta de asociacionismo, la limitación en los sistemas de pago o la casi inexistencia de capacitación e innovación. Sin embargo, los programas destinados a apoyar el sector son muy valorados y revierten en la viabilidad a largo plazo de estas empresas.

Palabras clave: Competitividad; Sector agroalimentario; Programas

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